sâmbătă, 8 ianuarie 2011

PUNCT DE VEDERE


Referitor la dreptul de proprietate câştigat de cadrele militare în rezervă şi în retragere (încă după vremea lui Alexandru Ioan Cuza), concretizat în cuantumul pensiei şi gradul obţinut, invoc următoarele considerente:
Gradul militar este un drept al titularului şi reprezintă recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar. Gradul militar nu se poate pierde decât în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
Cadrele militare se pot afla în următoarele situaţii:
1. În activitate;
2. În rezervă, când nu pot ocupa o funcţie militară, dar întrunesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi chemate să îndeplinească serviciul militar ca rezervişti concentraţi sau mobilizaţi, iar la nevoie pot fi chemaţi în calitate de cadre militare în activitate;
3. În retragere, când nu mai pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar.
Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii sunt militari profesionişti. Profesia de cadru militar asigură funcţionarea, perfecţionarea şi conducerea organismului militar pe timp de pace şi război, inclusiv după trecerea în rezervă, incumbând între altele obligaţia permanentă a păstrării secretului militar de stat şi de serviciu , în timpul activităţii şi după trecerea în rezervă. În cazul declarării stării de război şi a mobilizării, cadrele militare în activitate şi în rezervă sunt mobilizate sau concentrate, iar în caz de invaliditate sau deces, acestora li se acordă despăgubiri .
Pentru activitatea desfăşurată, cadrul militar beneficiază de solda lunară – compusă din solda de grad, solda de funcţie, gradaţii şi indemnizaţii, precum şi prime, premii, sporuri şi alte drepturi băneşti. Toate aceste elemente componente ale soldei ar trebui să se regăsească în adeverinţele pe baza cărora se face recalcularea pensiilor militare. În cazul în care aceste date nu se găsesc – integral sau parţial, cu certitudine pensionarul militar este prejudiciat atat în ceea ce priveste cuantumul, dar şi în ceea ce priveste recunoasterea unei activităţi pe care a desfăşurat-o, cu toate drepturile şi obligaţiile aferente funcţiei şi gradului deţinut în perioada respectivă.
Partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate, aspect care implicit confirmă recunoaşterea de către stat a gradului cu care militarul a trecut în rezervă şi care constituie un drept câştigat .
De asemenea, cadrele militare sunt decorate cu “Meritul Militar” cls.III, II şi I, iar la pensie cei decoraţi beneficiază de spor de 10,15, respectiv 20% din cuantumul pensiei.
Definirea gradului militar ca o parte componentă a unui drept de proprietate pentru fiecare individ în parte este dat şi de faptul că înaintarea în grad este rezultatul unei contribuţii efective şi continue a fiecăruia, bazată pe criterii de competenţă profesională şi conduită morală. S-a acordat şi se acordă şi în prezent prioritate celor care se remarcă prin profesionalism, rezultate deosebite obţinute prin muncă, cultură, personalitate, spirit de organizare şi iniţiativă, în perspectiva îndeplinirii unei funcţii superioare. În acest context, echivalarea cuantumului soldei rezervistului cu venitul mediu brut al unui civil conduce implicit la nerecunoaşterea în prezent a unor merite profesionale pe care anterior statul le-a recunoscut şi consfiinţit prin acordarea gradului militar.
Degradarea militară se aplică numai în condiţiile expres prevăzute de legea penală cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere condamnate la pedeapsa complimentară prin hotărâre judecătorească.
Faţă cele menţionate mai sus, apreciez că recalcularea pensiei militare atunci când nu există documente doveditoare, pe baza salariul mediu brut pe economie, integral sau pe o perioadă determinată nu este legală, întrucât:
- documentele doveditoare nu se află în posesia rezervistului şi nu poate avea acces la ele;
- imposibilitatea determinării soldei este a unităţii militare care emite adeverinţa, nu a pensionarului militar, iar interpretarea diminuării soldei la salariul mediu brut pe economie echivalează cu o degradare militară şi cu încălcarea unui drept de proprietate.

Biroul operativ