miercuri, 23 aprilie 2014

L A M U L T I A N I D E S F A N T U L G H E O R G H E !

Sf. Gheorghe
Sf. GheorgheIn fiecare an pe 23 aprilie il sarbatorim pe Sf. Gheorghe, o figura de marca a bisericii crestin ortodoxe. Pomenit insa si de alte biserici traditionale, Sf. Gheorghe este recunoscut de multi credinciosi ca unul dintre cei mai importanti sfinti.

Legenda spune ca Sfantul a facut parte din armata romana a imparatului Diocletian, dar, marturisindu-si credinta crestina a fost intemnitat si supus torturii. Taria sa in fata nedreptatii, cat si minunea de a invia un detinut mort a convins multi oameni din acea vreme sa treaca la Crestinism. Cuprins de ura, Diocletian a poruncit moartea prin decapitare a lui Sf. Gheorghe si sotiei sale, lucru ce nu a facut altceva decat sa ii convinga pe oameni de sfintenia unui simplu soldat ce si-a pus credinta mai presus decat propria viata.

Imaginea Sfantului Gheorghe doborand balaurul pentru a salva o fecioara este de fapt o preluare tarzie a mitului lui Perseus si Andromeda. Totusi aceasta scena este prezenta in multe din bisericile din Romania, ramanand in constiinta religioasa ca o legenda reprezentativa.

Sf. Gheorghe este patronul Armatei romane, dar este si protectorul mai multor tari cum ar fi: Anglia, Grecia, Palestina, Portugalia etc.

Numeroase tari sarbatoresc ziua de Sf. Gheorghe cu activitati diferite:
• Spaniolii ii serbeaza pe cei ce poarta numele de Jorge, echivalentul numelui in spaniola si petrec pana dis-de-dimineata.
• Belgia il sarbatoreste pe Sf. Gheorghe printr-o festivitate specifica, numita Trinity Sunday, care are loc la Mons, ce reconstituie lupta dintre sfant si balaur. Traditia spune ca spectatorii trebuie sa se lupte si ei pentru a capata o bucata de balaur, astfel atragandu-si norocul de partea lor in anul urmator.
• Brazilienii respecta ziua de Sf. Gheorghe, organizand chiar petreceri, festivitati, sfantul fiind si patronul clubului de fotbal din Sao Paulo, Corinthians.
• In Lituania Sf. Gheorghe este considerat protectorul animalelor.
• Bulgaria este si ea o tara ce respecta imaginea si ziua de Sf. Gheorghe, considerandu-l pe sfant un liberator, aparatorul saracilor si doctorul bolnavilor.

Si sarbatoarea Sfantului Gheorghe a impamantenit multe superstitii de care unii oameni din diverse parti ale tarii tin cont:
• In traditia populara romaneasca se crede ca in noaptea de 22 spre 23 aprilie nu ai voie sa iesi din casa. Strigoii si sufletele celor ce bantuie intre cer si pamant vin in lumea de jos si incearca sa se arate pamantenilor.
• Se spune ca in cazul in care sarbatoarea Sfantului Gheorghe cade in post, anul urmator nu va fi prea roditor, laptele vacilor si al oilor fiind slab in perioada care va veni.
• Este bine ca femeile sa fie stropite in aceasta zi cu apa din fantana, pentru a se spala de pacate si pentru a avea copii.
• In noaptea de Sf. Gheorghe poti vedea in padure comori ce lumineaza si pe care le poti dezgropa a doua zi.
• Desi Sf. Gheorghe este considerat  si patronul vegetatiei, al recoltei, se spune ca in noaptea de 22 spre 23 aprilie se fac multe farmece.

Numele de George, Georgiana (cu prescurtarea Gina) sau Gheorghe provin din grecescul “georgos” si inseamna fermier, lucrator al pamantului. Numerosi romani poarte aceste nume, serbandu-si ziua onomastica pe 23 aprilie.

Nu uita sa trimiti si tu cunoscutilor o felicitare cu ocazia zilei de Sf. Gheorghe!
de Marina Rasnoveanu